MAKROBIOTIKA – RAVNOVESJE JINA IN JANGA

Makrobiotika ni samo način prehranjevanja, ampak je simbol umetnosti pomlajevanja in dolgega življenja. Načela makrobiotike prinašajo preoblikovanje sebe samega v usklajenost uma, duha in telesa. S tem si povrnemo harmonijo in zdravje, kar je nujen pogoj za srečno življenje.

Vzhodna filozofija prinaša zahodnemu svetu možnost uskladitve dveh tako različnih civilizacijskih prehrambenih navad.

Na zahodu, na obrazih tistih, ki so se dobro najedli, vidimo utrujenost oz. zastrupitev zaradi prebogate hrane – namesto vzhodnjaške blaženosti in zadovoljstva, ki bi jo naj človeku naredila prehrana.

Makrobiotični način prehrane je ritual povezan s spoštovanjem do živih energijsko usklajenih in bogatih jedi, ki prinašajo zdravje, svobodo, mir in srečo, saj izboljšujejo razsodnost duha. Vse to pa je razumevanje in sprejemanje drugačnosti ter občutenja zadovoljstva v življenju.

S spoštovanjem in hvaležnostjo paru Michio in Aveline Kushi, ki sta prinesla in razširila makrobiotiko v Evropi. Počaščena sem, da sem bila deležna čutiti njuno veličino, skromnost in preprostost.

V Sloveniji smo imeli čast spremljati njuna predavanja in kuharske tečaje na Pohorju. Nepozaben pa mi je ostal 3-tedenski seminar iz Kumrovca.

Michio in Aveline Kushi leta 1990.

Georges Ohsawa oče makrobiotike in učitelj Michio in Aveline Kushi v knjigi

Makrobiotični zen nam je zapustil to čudovito misel:

“Vse v vesolju deluje po načelu stalne napetosti in medsebojnega delovanja dveh nasprotujočih se sil yanga in yina.”

Georges Ohsawa

Pionirka makrobiotike v Sloveniji in njena misel:

“Zdravje ni privilegij,  je red, disciplina in spoštovanje naravnih zakonitosti delovanja telesa in duha v sožitju z naravo.”

MAKROBIOTIKA po načelih stare slovenske kuhinje.

Na sedežu društva, v svojih prostorih, organiziramo kuharske tečaje o makrobiotiki, ki so usklajeni s štirimi letnimi časi in štirimi krvnimi skupinami. Pripravljamo makrobiotične sladice po načelih stare slovenske kuhinje. Več o tem si lahko ogledate v knjigi: Kuharica za dušo in telo, Ica Krebar.

KETOGENA DIETA – Kaj to je?

Ketogena dieta je poseben način prehrane pri katerem organizem namesto sladkorja, kot primarni izvor energije, uporablja maščobe. Ketoza se pojavi, ko telo skozi določeno obdobje, dobiva zelo majhne količine ogljikovih hidratov.

Ketoza je stanje visoke koncentracije vrednosti ketonskih teles v krvi, s postopkom preoblikovanja maščob v maščobne kisline, ter v ketonska telesa v jetrih, z namenom izrabe energije. Več o tem si lahko ogledate v knjigi: INFO ALMANAH 2017, Ica Krebar

ŠTIRI KRVNE SKUPINE

Dobro je vedeti katero krvno skupino imamo, da lahko prehrambne navade uskladimo s svojo krvno skupino. Kajti, hrana, ki ni usklajena z določeno krvno skupino je za njo alergen in na dolgi rok napačnega prehranjevanja lahko povzroča veliko težav. Več o tem si lahko ogledate v knjigi: INFO ALMANAH 2017 – PRILOGA, Ica Krebar

PRESNE SLADICE in ESENSKI KRUH iz KALJENIH ŽIT

Za pripravo kaljenja žit je dobro imeti živo vodo, proces kaljenja traja 35 ur. Zmletemu kaljenemu žitu lahko dodajamo mlete oreščke, suho sadje, alge, chia semena. Energijska hranilna vrednost presnih sladic in esenskega kruha je v tem, da se ne peče, se samo suši na 40 stopinj celzija 20 ur. Več o tem si lahko ogledate v knjigi: INFO ALMANAH 2017, Ica Krebar

 

ČITANJE KNJIG

Na tem mestu bi omenila moje najzvestejše prijateljice v življenju, knjige. Te mi vsak trenutek stojijo ob strani in nikoli mi ne rečejo: “Zdajle pa res nimam časa, da te poslušam.”

Omenila bi še navodilo, ki mi ga je predal dr. France Susman. Rekel mi je:” Knjiga, ki jo prečitaš enkrat jo je vredno prečitati stokrat.”

Zakaj? Zato, ker živo besedo v njej vedno razumem malo drugače. Človek je kot čebula. Vedno, ko olušči eno plast in jo odvrže začne luščiti novo in v vsakem vmesnem obdobju mu je živa beseda iz knjige, vodilo, ki ga razume malo drugače.

Naslovi knjig, ki mi delajo družbo že veliko let in so mi vodila v različnih fazah rasti

Kadar se ukvarjam z razumevanjem globine ženske psihe v roke vzamem knjigo:

ŽENSKE, KI TEČEJO Z VOLKOVI – Clarissa Pinkola Estes

To temo vedno postavim v ravnovesje z branjem knjige:

DIVJI MOŠKI – Robert Bly

Skrivnostne poti po katerih me vodi moje življenje prepoznavam skozi zbirko celestinske prerokbe Jamesa Redfilda

Prva knjiga: CELESTINSKA PREROKBA;    Druga knjiga: DESETO SPOZNANJE;

Tretja knjiga: SKRIVNOST ŠAMBHALE;     Četrta knjiga: DVANAJSTO SPOZNANJE

Razlago vpliva univerzalnih zakonitosti na realno dogajanje na zemlji prepoznavam skozi obširno zbirko Vadima Zelanda

 TRANSURFING REALNOSTI:

I. STOPNJA – PROSTOR RAZLIČIC;  II. STOPNJA – ŠELESTENJE JUTRANJIH ZVEZD;  III. STOPNJA – NAPREJ V PRETEKLOST;  IV. STOPNJA – UPRAVLJANJE REALNOSTI;  V.STOPNJA – JABOLKA PADAJO V NEBO

in

APOKRIFNI TRANSURFING:

1 – OSVOBAJAMO ZAVEST;  2 – OSVOBAJAMO DOJEMANJE

Kadar na postavitvi družine s svojimi predniki naredim spravo in osvobodim nekaj proste energije s pomočjo Matej-a Škufce po izvirniku Bert-a Hillinger-ja potujem skozi dve knjigi:

LJUBEZENSKE ZGODBE – med moškim in žensko, starši in otroci, nami in svetom

PRIZNATI TO, KAR JE – Bert Hillinger, Gabriele ten Hovel

V zavedanju, da je na prazno mesto potrebno postaviti nove informacije, ki sicer spijo v globini naše prazavesti, te prebujam z zbirko ZVENEČE CEDRE TAJGE, Vladimir-ja Megre-ja

Prva kniiga: ANASTASIJA;     Druga knjiga: OBREDI LJUBEZNI;    Tretja knjiga: ANASTA

Dušo in telo je potrebno včasih potolažiti s kakšno lažjo temo

CAMINO – PO STEZI ZVEZD – Shirley Maclaine

Delovne plane si postavljam s pomočjo ključa iz knjige SANJSKI DNEVNIK – Chikako Lee, na vprašanja

KAJ? so moje sanje…

ZAKAJ? želim, da se uresničijo…

KDO? je z njimi povezan…

KDAJ? si želim, da se realizirajo…

Nikoli, pri bogu nikoli se ne vprašajte KAKO jih uresničiti, kajti o tem odloča ŽIVLJENJE. Mi vsi pa smo v služenju svojemu življenju.

Knjiga, SPOROČILO VODE – Massaru Emoto, mi odpira novo poglavje v mojem življenju in mi daje krila za nova raziskovanja. Hvala vodi. Hvala življenju. Hvala vztrajnosti raziskovalnega duha.

Ica Krebar

               

ŠTIRJE LETNI ČASI

Temelj makrobiotike stoji na ravnovesju in povezovanju človeka z naravo. Razgibanost letnih časov vsklajuje ritem prehranjevanja.

Zima je čas v katerem je potrebno uživati hrano, ki greje telo. Jemo več kuhanega in pečenega, sveže sadje pa zamenjamo s suhim sadjem. Vitamine pridobimo v kisli repi in kislem zelju. Sveto pravilo je , da v zimskem času ne uživamo južnega sadja, kajti njegova lastnost je, da energetsko ohlaja telo.

Pomlad je čas v katerem začnemo uživati več sveže zelenjave in spomladanskega sadja. Njihova lastnost je razstrupljanje telesa in odplakovanje zimske maščobe.

Poletje je čas v katerem je vsega v izobilju. V poletnem času si lahko privoščimo različne vrste sadja in zelenjave, tudi južnega izvora, saj je zunaj toplo in s hrano hladimo telo. V poletnem času je potrebno zavestno pitje rahlo slanega čaja, saj s potenjem izgubljamo minerale in vitamine.

Jesen je čas izobilja za pripravo marmelad, džemov, sušenja in shranjevanja živil za dolge zimske dni. Marmelade in džeme dobro prekuhamo z dodatkom ščepca soli brez sladkorja in drugih dodatkov, ko še rahlo vrejo jih vlagamo v kozarčke, dobro zapremo ter obrnemo na glavo, pokrijemo s krpo, pustimo, da se ohladijo in držali bodo več let.

ŠTIRI KRVNE SKUPINE

Zelo pomembno je, da vemo, katero krvno skupino imamo.

Leta in leta sem iskala in razmišljala, zakaj meni določene stvari pomagajo, drugemu pa ne. Veliko odgovorov mi je prineslo vedenje o krvnih skupinah. Takoj sem začele preučevati svoje prednike in prišla do velikih spoznanj. Tudi svetovanja o izbiri načina prehranjevanja sem pripravljena posredovati le tistim, ki vedo, katero krvno skupino imajo. Ko enkrat stvari v podrobnosti spoznaš, potem je zelo enostavno, tudi načela krvnih skupin razumem čisto po svoje.

Jaz sem nula krvna skupina in ker se že trideset let ne prehranjujem z mesom, sem spoznala, kako pomembno je poznati makrobiotiko, ki mi je odkrila nov svet razumevanja. Kdor ima krvno skupino nula, naj bi bil mesojed, zato ker ima največ želodčne kisline, kar omogoča najboljšo razgradnjo beljakovin. Moja spoznanja pa so, da nula krvni skupini najhujše naredijo jedi, ki dodatno povzročijo zakisanost želodca. Zato so ljudje s krvno skupino nula močno podvrženi raznim vnetjem, artitisu, revmi, alergijam, čirom, hemeroidom, motnjam v strjevanju krvi, težavam s ščitnico, predvsem in samo zaradi pretirane zakisanosti telesa. Zaradi zakisanosti imamo kronično pomanjkanje kalcija, kajti absorbiramo lahko le organski kalcij. Najboljši je tisti, pridobljen iz jajčnih lupin v obliki dopolnilen prehrane – KalMag (GNLD).

Pomanjkanje vitaminov K in B, ki ju zakisanost uničuje. Pomanjkanje organskega joda, katerega lahko zaužijemo v algah. BETADINE kapljice pa lahko uporabljamo samo za zunanjo uporabo. Čaj iz sladiča, sladkega korena in vsa zelenjava, ki spada v družino križnic. Zelo pomemben pa je sveže iztisnjen korenčkov sok in sok iz sveže špinače, s katerim vnašamo v svoje telo najčistejše organske spojine vendar samo v primeru, če je jetra zdrava.

V prvi vrsti pa pozabite na kruh, testenine, sladice, mleko in mlečne izdelke, kajti vse to ustvarja ogromno sluzi v telesu. Ko spoznate sami sebe, postanete sam svoj gospodar, kar vam omogoča, da ne jeste več za okus v ustih in prehranjevanje nekoristnih glivic kandide, ampak za vitalnost celega telesa.

Krvna skupina A ima kronično pomanjkanje kislosti v želodcu, zato zelo težko presnavlja beljakovine živalskega izvora. Pomaga si lahko z uživanjem dopolnilne prehrane BETAINE hcl z encinom pepsin. Ima zelo občutljiva prebavila, občutljiv imunski sistem, izpostavljena je napadu mikrobov. Je rojen vegetarijanec, prija mu tofu, zelenjava, žitarice, stročnice, sadje itd. Dobrodošla mu je pomoč dopolnilne prehrane, vitaminov C, E, B12, čaj iz gloga in podobno.

Krvna skupina B je skoraj vsejed, vendar ga pesti kronično pomanjkanje koristnih nenasičenih maščob v telesu. Zato se lahko zelo dobro prehranjuje, a ima slab izkoristek zaužitih jedi, saj se v maščobi topni vitamini pri njemu težko razgradijo in absorbirajo, kar mu z leti povzroča pomanjkanje vitalne energije. Počuti se kronično utrujenega, ima težave z ravnotežjem, razpokano in otrdelo kožo na podplatih in podobno.

Pomaga si lahko z izogibanjem uživanja jedi, ki mu povzročajo težave, predvsem: sončnično olje, arašidi, sezam, vse kar je od ajde, koruze in perutnine. Kronično mu primanjkuje magnezija in posebne maščobe, ki jo lahko nadomesti z rednim jemanjem dopolnilne prehrane Triple Potency Lecithin – CALIVITA, ki mu pomaga razgrajevati v maščobi topne vitamine.

Krvna skupina AB je zelo mlada v času evolucije in je popolni vsejed, vendar mu določene stvari krvnih skupin A in B ne odgovarjajo, zato je dobro da se posveti sam sebi. S pravilnim prehranjevanjem in dodatki iz dopolnilne prehrane si lahko ustvari kvalitetno življenje.

TABELA ŽIVIL za KRVNE SKUPINE

Več o tem si lahko ogledate v knjigi: INFO ALMANAH 2017 – PRILOGA, Ica Krebar

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) ni nikdar v življenju jedel mesa. Rekel je:
»Prišel bo čas, ko se bodo vsi ljudje prehranjevali tako kot jaz
in na mesojedstvo gledali kot mi sedaj na ljudožerstvo.

                                     

Close
Go top