ŠTIRJE LETNI ČASI

Temelj makrobiotike stoji na ravnovesju in povezovanju človeka z naravo. Razgibanost letnih časov vsklajuje ritem prehranjevanja.

Zima je čas v katerem je potrebno uživati hrano, ki greje telo. Jemo več kuhanega in pečenega, sveže sadje pa zamenjamo s suhim sadjem. Vitamine pridobimo v kisli repi in kislem zelju. Sveto pravilo je , da v zimskem času ne uživamo južnega sadja, kajti njegova lastnost je, da energetsko ohlaja telo.

Pomlad je čas v katerem začnemo uživati več sveže zelenjave in spomladanskega sadja. Njihova lastnost je razstrupljanje telesa in odplakovanje zimske maščobe.

Poletje je čas v katerem je vsega v izobilju. V poletnem času si lahko privoščimo različne vrste sadja in zelenjave, tudi južnega izvora, saj je zunaj toplo in s hrano hladimo telo. V poletnem času je potrebno zavestno pitje rahlo slanega čaja, saj s potenjem izgubljamo minerale in vitamine.

Jesen je čas izobilja za pripravo marmelad, džemov, sušenja in shranjevanja živil za dolge zimske dni. Marmelade in džeme dobro prekuhamo z dodatkom ščepca soli brez sladkorja in drugih dodatkov, ko še rahlo vrejo jih vlagamo v kozarčke, dobro zapremo ter obrnemo na glavo, pokrijemo s krpo, pustimo, da se ohladijo in držali bodo več let.

Close
Go top